_DSC9078-liggande.jpg

MÄN:s ordförande: ”Hur ofta tillåter vi oss att känna efter när det är krig?”

Det är många som just nu känner sig oroliga för att ett nytt krig har brutit ut i världen. Kanske är vi extra oroliga för att kriget pågår inom Europas gränser, för att vi har egna erfarenheter av krig, eller för att de som är drabbade av kriget faktiskt ser ut som vi, den här gången?

Krig är den yttersta formen av våld, och kriget livnär sig på ogynnsamma mansideal. Män förväntas ha kontroll, tåla smärta, inte vika undan och inte ge uttryck för svaghet eller osäkerhet. En man förväntas att kunna stänga av sina känslor och vara redo att offra sitt liv för fosterlandet. Men att tydligt ta avstånd från våld kan till och med betraktas som omanligt.

Hur ofta tillåter vi oss att känna efter? Oron vi känner är ett tecken på att vi är medvetna om krigets brutalitet. Att våga känna efter just nu handlar om att hitta vår moraliska kompass. Vi vill inte att människor ska bli dödade, vi vill ta hand om våra nära och kära och är oroliga för att våldet ska drabba dem eller oss själva.

Våga stanna kvar i den känslan och använd den för att agera och visa ert stöd, låt inte motreaktionen gå över till att handla om att förespråka mer våld. Använd dina resurser till att visa omsorg för de utsatta och våga vara en röst som tror på fredliga lösningar framåt.

Vi på organisationen MÄN arbetar för en jämställd värld fri från våld. Vi står i solidaritet med alla som blir drabbade av kriget och våldet. Alla människor som behöver ta farväl av nära och kära, alla som går ut i ett krig de inte valt och alla människor på flykt.

Vi står allierade med alla som organiserar sig mot våldet. Vi vill tipsa våra följare om att stötta organisationer som jobbar med flyktingmottagande, som verkar för fred och icke-våld, och som stöttar civilsamhället i regionen.

Shahab Ahmadian
Ordförande MÄN