ifmetall.jpg
Eva Nordmark, jämställdhetsminister, MÄN:s ordförande Shahab Ahmadian och Olga Persson (till höger), Unizons ordförande, under IF Metalls webbsända seminarium.

I dag på Internationella kvinnodagen lyssnar vi på kvinnors erfarenheter

Likt tidigare år väljer vi på organisationen MÄN att på internationella kvinnodagen använda vår plattform till att lyfta andra organisationer och rörelser. Som en organisation som arbetar mot mäns våld mot kvinnor genom att sätta män i rörelse vill vi använda dagen till att vara tysta, lyssna och lära. Lär dig du också. Nedan hittar du flera webbsända evenemang och seminarier.

"Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män." skriver FN på sin officiella webbplats.

För oss på organisationen MÄN har dagen blivit ett tillfälle att ta ett steg tillbaka, lyssna på och lyfta andras röster. En dag att lära sig på. Framför allt vill vi i samband med den internationella kvinnodagen uppmana fler – och framför allt fler män! – att ta del av den enorma kunskap som finns hos landets kvinnojourer. Inte minst hos...

Unizon

MÄN:s partnerorganisation Unizon och deras anslutna jourer håller olika arrangemang, online och fysiskt över hela landet, hela dagen den 8 mars. Här hittar du hela det fullspäckade programmet. "Stoppa mäns våld mot kvinnor" är parollen för årets webbsända seminarium som Unizon arrangerar tillsammans med oss på organisationen MÄN och IF Metall. Delta här med start klockan 8 på morgonen.

Letar du efter något sätt att göra skillnad i dag? Skriv under Unizons namninsamling för att alla kommuner ska erbjuda våldsutsatta kvinnor förtur till bostad. Kvinnor ska inte behöva välja mellan hemlöshet och våld. Men i dag är det bara 46 av 290 kommuner i Sverige som ger förtur till våldsutsatta kvinnor. Det går att förändra.

EU

Arbete hemifrån, jämställdhet mellan könen, mental belastning och oavlönat omvårdnadsarbete är i fokus under Europaparlamentets internationella kvinnodag. På Europaparlamentets webbplats kan du läsa mer och se sändningar från evenemanget.

Forum för genusvetenskap och jämställdhet

Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet har i uppdrag att tillgängliggöra forskning och att skapa mötesplatser mellan forskning och praktik inom genus- och jämställdhetsområdet. I år uppmärksammar de internationella kvinnodagen med ett webbsänt samtal mellan två giganter: Birgitta Dahl, förkämpe för flera viktiga reformer på jämställdhetsområdet, och Barbro Westerholm, som var första kvinnan på posten som generaldirektör på Socialstyrelsen och som drev igenom att homosexualitet inte skulle klassificeras som sjukdom. Se hela programmet för dagen här.

Sveriges Kvinnolobby

Hur ska fler utrikesfödda kvinnor kunna komma i arbete, försörja sig själva och ta makten över sina egna liv? Vad krävs för att alla flickor ska må bra och känna sig trygga i skolan? Sveriges Kvinnolobby bjuder in till lokalpolitisk debatt på Rinkeby bibliotek i Stockholm klockan 17-18. Läs mer i Facebook-evenemanget.

Stor manifestation i Stockholm

Vill du demonstrera på internationella kvinnodagen? Vi förstår dig, efter två år av isolering kan vi äntligen ge oss ut på gatorna för att tillsammans demonstrera för våra och andras rättigheter. I år anordnar bland andra Stockholms tjejjourer, Gömda kvinnor och ett flertal politiska partier en fysisk manifestation mot mäns våld mot kvinnor med parollen "Inte en kvinna till – tillsammans mot våldet". Manifestationen inleds klockan 17.00 med ett tal på Medborgarplatsen i Stockholm. Mer information hittar du på evenemangets Facebook-sida.

...och många fler

Vill du stifta bekantskap med nya aktörer från hela världen kan du söka reda på dem med hjälp av internationella kvinnodagens officiella taggar #IWD2022 och #InternationalWomensDay. Eller så kan du använda taggarna för att göra din egen röst hörd.