-metoo-uppslag-sv-.jpg

5 år sedan #metoo – var står vi idag, fem år senare?

Det är nu fem år sedan #metoo blev en omfattande global rörelse och fullkomligt exploderade. Något som började som en enkel hashtag ledde till stora protester, nya rörelser och juridiska förändringar. I samband med femårsjubiléet bjuder organisationen MÄN in till samtal på Instagram, med fokus på var vi står i dag, fem år senare.

– På MÄN satte vi tusentals män i samtal genom stormöten, samtalsgrupper och många nya medlemmar som också valde att bli medlemmar i vår organisation. Men framförallt har miljontals kvinnor och våldsutsatta brutit tystnaden kring sexuella trakasserier, säger Hanna Navier, kommunikationschef på MÄN.

MÄN lanserar också ett nytt projekt kring att förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatser som närmar sig arbetsmiljö på ett nytt sätt.

– Jag upptäckte att något öppnades upp när jag pratade om ”känslomässig säkerhet”, att det gick att använda på ett liknande sätt som när man pratar om säkerhet runt mer praktiska saker på arbetsplatsen. Att vara ”känslomässigt säker” skulle till exempel kunna vara att veta att man inte riskerar att bli utsatt för kränkningar eller sexuella trakasserier på jobbet, berättar Marco Vega, projektledare på MÄN. 

Anslut till MÄN:s livesamtal på Instagram idag klockan 12.00. Du kan även se samtalet i efterhand.

Deltagare

  • Hanna Navier, kommunikationschef på MÄN, blickar tillbaks till 2017 och vad som hände på MÄN när #metoo-kampanjen exploderade i Sverige.

  • Marco Vega, projektledare på MÄN, pratar om #metoo-frågan i dag och berättar om MÄN:s nya projekt om att ”Förebygga sexuella trakasserier”.