_DSC6030-1668435472.jpg

Debatt: Pappa, du behövs mer än någonsin

Att pappor backar från ansvar i föräldraskapet blir särskilt synligt vid en separation. Hela 47 procent av alla barn som är med om en separation bor endast hos sin mamma efter att föräldrarna flyttat i sär. Det är nedslående statistik för ”världens mest jämställda land”! Är vi pappor verkligen nöjda med det här?

Läs debattartikeln i Göteborgs-Posten den 13 november 2022.

Längtar du efter att bli firad på fars dag med presenter och handskrivna grattiskort? Kanske inte gåvorna är det viktiga, men vi är många pappor som skulle vilja ha en bättre och starkare relation till våra barn. I dag, på fars dag, är det en utmärkt dag för oss pappor att reflektera och börja satsa mer på vårt föräldraskap.

Relationen till våra barn är något vi bygger hela tiden, och under hela livet. Det är aldrig för sent att göra mer, eller annorlunda. Vi vill ge Sveriges pappor en ännu större gåva än frukost på sängen: en närmare relation till våra barn.

I stället för att ställa krav på politiker och ministrar, som är vanligt i en sådan här text, vänder vi oss därför direkt till Sveriges alla pappor:

  1. Var föräldraledig

Vi möter pappor hela tiden som säger att de vill vara delaktiga, och hela sju av tio pappor i Norden tror att de delar lika på föräldraledigheten, men bara knappt två av tio gör det faktiskt. Om vi vill vara en lika självklar förälder för barnen som mammorna, så krävs det att vi pappor blir bättre på att ta ut föräldraledighet.

  1. Stärk din relation till barnen

Många pappor längtar efter att kunna trösta när det händer jobbiga saker eller ha härliga samtal med barnen. En undersökning som Kamratposten gjort visar att barn hellre pratar med ingen alls än med sin pappa när de är ledsna. Så ska det ju inte behöva vara. Kanske är det dags att jobba kortare dagar och dela på VAB:en? För att få de magiska stunderna så gäller det att vi också är med i de grå novemberdagarna.

  1. Engagera dig mer i barnens vardag

Att ge barn omsorg handlar inte bara om den faktiska sysslan, utan även om att kunna se behovet och se till att omsorgen utförs. Visste du att mammor är sjukskrivna dubbelt så mycket som pappor, fram tills att barnet fyller 18 år? Vi fostras in i en manlig kultur som inte uppmuntrar män till omsorgstagande. Det här vill vi ändra på. Pappor, låt oss fixa jympapåsen eller hjälpa barnet att bjuda hem en kompis efter skolan!

  1. Höj förväntningarna på ditt föräldraskap

Det är lätt att känna sig bortglömd som pappa i mödra- och barnhälsovården. Låga förväntningar på vissa arbetsplatser gör det heller inte lätt att vara en närvarande pappa. Javisst, samhällets normer och regler behöver förändras, men varför vänta? I den här takten kommer det att ta 92 år innan vi uppnår jämställdhet i det obetalda omsorgsarbetet. Så låt oss bjuda in oss själva till verksamheter som vänder sig till föräldrar och ta ansvar som pappor!

  1. Sök stöd i ditt föräldraskap

Att vara förälder är något vi behöver lära oss, precis som allt annat. Relationen till barnen kommer inte automatiskt och att reflektera kring sin roll som förälder, och hur man mår, är något som gynnar alla parter i familjen. Hitta vänner att prata med, läs en föräldrabok eller gå med i en pappagrupp. MÄN arrangerar pappagrupper både för nyblivna pappor, separerade pappor och nyanlända pappor.

Låt oss ge oss själva – och våra barn – världens bästa Fars dags-present, nämligen att vi blir mer närvarande pappor.


Jens Karberg
verksamhetsutvecklare jämställt föräldraskap

Shahab Ahmadian
ordförande