_DSC2492.jpg

Sveriges största konferens om våldsförebyggande arbete

Sedan många år tillbaka anordnar MÄN tillsammans med Unizon en mycket populär konferens om våldsprevention. I år gästas konferensen bland andra av Jackson Katz, en amerikansk utbildare och aktivist vars våldsförebyggande arbete har vunnit honom internationellt erkännande.

Årets upplaga av konferensen äger rum på fredag den 25 november och handlar om hur det går att skapa den långsiktighet och de hållbara strukturer som krävs för att nyckelpersoner ska kunna bedriva det viktiga våldsförebyggande arbete som i slutändan kan rädda liv. Konferensen är alltid välbesökt, i regel fullsatt. Den anordnas av MÄN, Unizon och Länsstyrelsen Västerbotten.

– Tillsammans vill MÄN och Unizon stoppa mäns våld. Vi vet att det går att förändra, vi har sett det i våra verksamheter och vi hoppas att fler vill vara en del av vårt arbete, säger Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN.

Olga Persson, ordförande för Unizon, ser En vecka fri från våld som en viktig del i att få upp brottsförebyggande arbete på den politiska agendan.

– Vårt gemensamma arbete med En vecka fri från våld genom åren har bidragit till att fler har kunskap om att förebygga mäns och killars våld. Nu måste alla göra sitt, på lokal, regional och nationell nivå för att kunskapen ska resultera i praktiskt arbete som resurssätts och följs upp, säger hon.

Vad står civilsamhället inför för utmaningar i och med det förändrade politiska landskapet?
– Vi följer noga hur den nytillträdda regeringen tar sig an våra frågor, det är helt avgörande att mäns våld mot kvinnor får lika stora satsningar som arbetet mot annan grov brottslighet, säger Olga Persson.

Internationellt känd talare

En av talarna vid årets konferens är Jackson Katz, en världsberömd amerikansk utbildare, författare, filmskapare och aktivist inom områden som kön, ras och våld. Han är bland annat medgrundare till Mentors in Violence Prevention (MVP), ett våldsförebyggande program som används av amerikansk militär, olika idrottsorganisationer – och av oss på organisationen MÄN. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med MVP.

Ett av hans mer välkända citat är:

"We need more men with the guts, with the courage, with the strength, with the moral integrity to break our complicit silence and challenge each other and stand with women and not against them."

– Det är alltid inspirerande att lyssna till Jackson, och det känns så klart jättebra att han väljer att delta just på vår konferens. Han är alltid noga med att både betona mäns ansvar för att motverka mäns våld, och vikten av att knyta till sig kvinnorörelsen i arbetet, vilket vi vet är helt avgörande, säger Olga Persson.

Vad har du för förhoppningar inför fredagens konferens?
– Att alla som kämpar i vardagen ska känna sig inspirerade och orka lite till, och att fler ledare och chefer ska ta sitt ansvar och prioritera detta arbete framöver, säger Olga Persson. 

Del av En vecka fri från våld

Konferensen är en del av En vecka fri från våld, en årlig kampanj- och aktivitetsvecka med fokus på förebyggandet av killar och mäns våld. Initiativet till veckan är skapat av MÄN tillsammans med Unizon och stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

Här kan du se Shahab Ahmadian, organisationen MÄN:s ordförande och Olga Persson, Unizons ordförande, berätta mer om En vecka fri från våld och fredagens konferens.