illustration-kille-dator.png

Nya stödlinjer för våldsutsatta män och transpersoner

Organisationen MÄN har varit delaktig i förarbetet till två stödlinjer. MÄN är en av flera organisationer som riktar sig till män som har intervjuats och vi har delat med oss av våra erfarenheter av att arbeta för att nå killar, både i chatten Killar.se och vår stödmottagning.

Sedan den 15 februari finns det två nya stödlinjer för personer över 18 år som har utsatts för sexuella övergrepp eller våld i nära relation. Den ena stödlinjen riktar sig till män och den andra till transpersoner, inklusive icke-binära och personer med transerfarenhet.

Organisationen MÄN har varit delaktig i utformningen av stödlinjerna på så sätt att anställda från vårt stödteam har intervjuats, bland annat för att förmedla kunskap om våra egna stödverksamheter för killar och män.

På uppdrag av regeringen

Det är Nationellt centrum för kvinnofrid, NKC, som tillhandahåller de nya stödlinjerna. Sedan tidigare har det också en stödlinje för kvinnor: Kvinnofridslinjen.

Är du orolig för någon du känner?

Är du orolig för någon du känner? Även du som är anhörig, vän, kollega eller annan närstående till en person som du misstänker är våldsutsatt är välkommen att höra av dig till stödlinjerna och du som stödsökande väljer själv vilken linje du vill kontakta (se öppettider, telefonnummer och länkar nedan).

De som svarar är sjuksköterskor och socionomer med vana av att möta personer som har utsatts för fysiskt, psykiskt och sexualiserat våld. Samtalen är kostnadsfria och helt anonyma.

De nya stödlinjerna har öppnat på uppdrag av regeringen som del i ett pilotprojekt som kommer att pågå under 2023 för att sedan utvärderas.

Stödlinjen för män

Öppettider: Alla dagar kl. 7-21

Telefonnummer: 020-80 80 80

Webbsida: www.stödlinjenförmän.se

Stödlinjen för transpersoner

Öppettider: Alla dagar kl. 11-19

Telefonnummer: 020-55 00 00

Webbsida: www.stödlinjenförtranspersoner.se

Kvinnofridslinjen

Öppettider: Dygnet runt alla dagar

Telefonnummer: 020-50 50 50

Webbsida: https://kvinnofridslinjen.se/