tonade-bilder-for-webben--widescreen-kille-till-kille-1694616238.jpg

Kille till kille – nytt forum där killar visar varandra omsorg

”Kille till kille” är en ny funktion på Killar.se där killar kan svara på varandras frågor och meddelanden, anonymt och öppet för alla att ta del av. Gensvaret har hittills varit stort.

Vanliga ämnen som diskuteras i det nya forumet är kroppen, sex, relationer, våld och psykisk ohälsa. I många av diskussionstrådarna tar killarna också upp erfarenheter av att känna sig obekväma, osäkra eller ensamma i olika sammanhang. 

– Vi har märkt att killar behöver träna på att visa omsorg och prata med varandra om allt möjligt, och vi har under en längre tid velat erbjuda dem ett forum för det, säger Emilia Eriksson, som arbetar med Killar.se och har varit med och tagit fram den nya funktionen. 

Emilia Eriksson, volontärsamordnare på Killar.se.Emilia Eriksson, volontärsamordnare på Killar.se

Stort intresse bland killarna 

– I början tänkte vi att killarna kanske inte kommer hitta dit, men det varit ett mycket större tryck än vad vi har förväntat oss. Trots att vi inte gjort nån marknadsföring har det kommit in över 1300 meddelanden och kommentarer sedan vi drog igång i december 2022, berättar Emilia. 

Det finns ett genuint intresse hos många av att dela med sig eller stötta andra i situationer man har egna erfarenheter av

Chatten med utbildade volontärer på Killar.se som startade 2009 är fortfarande navet i verksamheten; den nya funktionen är ett komplement som fungerar främjande på flera olika sätt. Dels får killarna svar på frågor de funderar på, dels får de dela med sig av sina egna erfarenheter. På så sätt blir deltagandet i forumet också en möjlighet för killarna att sätta sig in i hur andra känner och tänker kring ämnen som är svåra för många att prata om. 

– När luckan väl öppnas märker vi att det finns många som vill prata och att det finns ett genuint intresse hos många av att dela med sig eller stötta andra i situationer man har egna erfarenheter av. Det kan också vara så att man bara vill skicka omsorg till någon genom att sätta sig in i personens situation. 

Hemligheten: anonymitet och engagerande ämnen

Möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter anonymt och online, i en trygg nätmiljö, är en av hemligheterna med att kunna nå och engagera killar, tror Emilia. 

– Vi märker att det finns många ämnen som killar längtar efter att prata om. Det är de ämnen som de allra flesta unga längtar efter att prata om, men som killar pratar mindre om än andra. När de väl får chansen, på ett sätt som passar dem, så tar de den! 

Även om ”Kille till kille” är ett forum där lite vad som helst kan diskuteras, är det inte helt fritt fram att skriva vad som helst. 

– Forumet modereras av oss på Killar.se, och vi rensar också kommentarer från specifika namn eller orter för att behålla anonymiteten. Sen måste alla som använder det godkänna våra regler. Inlägg raderas även efterhand eftersom vi vill hålla det levande och undvika att något man postat en gång ska ligga kvar för evigt. 

Inblick i hur killar pratar 

Emilia ser många möjligheter att vidareutveckla forumet med fler tekniska funktioner som gör det tillgängligt för fler, men också att kunna använda den information som det ger om vad killar faktiskt är intresserade av att prata om för att bygga vidare Killar.se med nya projekt. 

– Med Kille till kille blir det ännu lättare för killar att få ett första stöd, eftersom forumet inte har några speciella öppettider och frågor och svar ligger öppet för allmänheten. När man skriver med andra killar är det ofta erfarenheterna man är ute efter. För oss är det värdefullt att se vad killar vill prata med andra killar om och att andra får syn på det. Vår förhoppning är ju att man också fortsätter samtalet i sitt övriga liv.