Partnerorganisationer från Georgien, Moldavien, Belarus och Armenien på besök hos MÄN
Med start 2023 och fem år framåt driver MÄN ett samarbete med organisationer i Georgien, Moldavien, Belarus (i exil) och Armenien. Organisationerna arbetar alla på olika sätt för jämställdhet och mot våld. Målet är att genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte bli bättre på att engagera män och pojkar i det arbetet. I början av juni besökte representanter från organisationerna oss i Stockholm.
Under 2023 inledde vi samarbeten med civilsamhällsorganisationer från Armenien, Georgien, Belarus (i exil) och Moldavien inom det 5-åriga programmet REDEFINE – Gender transformative work with men in Eastern Europe and South Caucasus. Under året har dessa partnerorganisationer, med stöd från oss på MÄN, bedrivit normförändrande arbete för att engagera män och pojkar för jämställdhet och mot våld i regionen. Det femåriga programmet drivs och koordineras av MÄN:s internationella team och finansieras av Sida.
I mitten av juni besökte representanter från de fem partnerorganisationerna Stockholm för kunskapsutbyte och studiebesök. REDEFINE-gruppen besökte MÄN:s kansli i Hammarby sjöstad och Kvinnohistoriska muséet. Organisationerna inom projektet har tät kontakt digitalt, men sådana möten kan inte helt ersätta de fysiska, menar Maria Ristinmaa, projektledare på MÄN.
– De fysiska träffarna har varit avgörande för att bygga gemenskap och stöttning inom partnergruppen, något som alla lyfter som extremt värdefullt eftersom de kommer från länder där dessa frågor är känsliga att jobba med, säger hon.
Män är en ny målgrupp
Women's Rights Agenda Belarus arbetar främst mot mäns våld mot kvinnor och människohandel genom att erbjuda stöd till våldsutsatta och sprida kunskap om problemen. Att arbeta riktat mot män och pojkar är nytt för organisationen.
– Vi tror att det är omöjligt att bekämpa våld mot kvinnor utan att arbeta för att engagera män. Med anledning av det har vi startat separatistiska konversationsklubbar för män, säger orgaisationens verksamhetschef och fortsätter.
– Det går att likna vid en språkkurs. För många män är det som att upptäcka ett nytt språk att börja prata om känslor, behov och andra ämnen som inte känns naturliga att prata om inom gruppen. Därför är det viktigt att det finns trygga rum för att träna på det.
En personlig resa
Inessa Adilkhanyan från Sexual Assault Crisis Center (SACC) i Armenien berättar hur vägen till att börja arbeta med unga män och pojkar också varit en personlig resa som bygger på egna erfarenheter och omfattande självstudier.
– Vid en viss tidpunkt i livet insåg jag att jag hade internaliserat många värderingar och normer från patriarkala strukturer. Det gjorde att jag kände mig arg och frustrerad. Jag hade tur som hade kloka människor kring mig som hjälpte mig till den här insikten och lärde mig om könsnormer och jämställdhet, säger Inessa och fortsätter.
– Jag läste mycket, bland andra bell hooks, och förstod då att det är viktigt att engagera även män och pojkar i arbetet med att bekämpa skadliga könsnormer och patriarkala strukturer, och att jag måste ta mig an uppgiften med omsorg och kärlek. Vi har valt att fokusera på den yngre generationen eftersom vi tror att det är lättare att arbeta med stereotyper och normer som ung, säger Inessa.
Inessa har bland annat arbetat med utvecklingen av en plattform med en stödchattfunktion, inte olik den vi på MÄN driver på Killar.se. Den anonyma chatten är öppen för alla pojkar och män som av någon anledning söker stöd.
En regional plattform
Syftet med samarbetet är att utveckla och stärka initiativ för att engagera pojkar och män i frågor om maskulinitetsnormer, jämställdhet och våldsprevention. Detta gör MÄN genom att bygga upp en regional plattform tillsammans med de involverade partnerorganisationerna där vi utbyter kunskaper och erfarenheter och stöttar varandra i utveckling och genomförande av varje organisations lokala projekt.
Programmet innefattar återkommande digitala träffar och utbildningar liksom fysiska möten som hållits i Stockholm och runt om i regionen. Utöver partnerorganisationernas projekt arbetar vi även med att utveckla nationella och regionala forskningsprojekt kring maskulinitet.
De fem partnerorganisationerna
Organisationerna vi samarbetar med har sedan länge arbetat mot våld och för kvinnors rättigheter, men riktat arbete mot män och pojkar är nytt för de flesta av dem. Sedan programmets start har vi därför ägnat mycket tid åt erfarenhetsutbyte, att stärka organisationernas kunskap samt att ge dem möjlighet att ta del av och utveckla metoder för arbete med män och pojkar. Samtidigt som MÄN stöttar partnerorganisationerna med hjälp av erfarenheter från vårt arbete i Sverige och andra länder hämtar vi också hem deras erfarenheter till vår svenska verksamhet. Exempel på metoder och verktyg från MÄN som under 2023-2024 har anpassats till partnerorganisationernas förutsättningar är Lilla rummet, Mansboxen och samtalsmetoder från vårt arbete med pappagrupper.