Debatt: Stoppa mäns våld mot kvinnor innan det händer

Vi vet att mäns våld går att förebygga – därför vill vi att politiker i samtliga kommuner tar hjälp av etablerade metoder för att stoppa våldet redan innan det sker, skriver Shahab Ahmadian, förbundsordförande på organisationen MÄN, i en debattartikel på Dagens ETC.

Den 25 november är det den Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. En dag som tyvärr fortfarande behövs för att uppmärksamma ett av våra största samhällsproblem: mäns våld mot kvinnor. 

Under 2020 anmäldes 23 422 män i Sverige för misshandel mot kvinnor, grov kvinnofridskränkning och sexualbrott. 

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man de har, eller har haft, en relation med. Under en dag sker runt 100 våldtäkter i Sverige. Var tionde barn upplever pappas våld mot mamma. Detta visar ny statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet).

Våldet mot kvinnor och barn sker överallt i hela Sverige. Kvinnojourer kämpar året runt för att lindra symptomen av mäns våld mot kvinnor. Det är oerhört viktigt att deras verksamhet får fortsatt finansiering och stöd – men det är inte nog. Vi måste göra mer för att stoppa våldet redan innan det sker.

Läs hela debattartikeln i Dagens ETC här.

Pressbilder

Pressbilder på Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN finns att hämta här.

Kontaktperson för intervjuer

Ylva Werlinder
Press- och påverkansansvarig, MÄN

ylva.werlinder@mfj.se

070-517 82 77
www.män.se 


Om MÄN

MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld.