Pressmeddelande: Ny stödchat för samiska killar med samiska volontärer

Att ens mående går upp och ner är mänskligt och något som tillhör livet. Att tillhöra en minoritetsgrupp kan göra det svårare att våga öppna upp sig för någon om det som känns svårt. Nu startar organisationen MÄN en stödchat på killar.se för samiska killar, med samiska volontärer.

2022-12-08 

– ­Vi vill skapa ett tryggt och anonymt rum för samiska killar, där de träffar samiska volontärer som lyssnar och bryr sig. Det kan vara svårt i ett litet samhälle att söka stöd utan att det kommer ut till andra. I stödchatten är man anonym. Volontärerna i chatten stöttar utifrån sina egna erfarenheter av att vara same, säger Maria Breyer, projektledare på MÄN.

Stödchatten för samiska killar är öppen varannan tisdag (jämna veckor). Chatten har öppet mellan klockan 19.00 och 21.00. 

– ­Det kan kännas som ett stort steg att boka in ett möte med en kurator, man kanske känner att det problem man själv sitter med inte är tillräckligt stort. Eller så finns det en oro att ingen kommer förstå ens verklighet. Därför öppnar vi den här stödchatten för samer med samiska volontärer, säger Maria Breyer, projektledare för chatten på MÄN.

Det finns många olika svar på vad det betyder att ”vara kille” eller att “vara samisk kille”, eftersom det finns så många olika sätt att vara kille på. Men en sak som många killar och unga män har gemensamt är att de har svårt att söka stöd när de har det tufft. Att vara same är också för många en speciell roll att inneha och innebär att man har en dubbel uppsättning av normer att förhålla sig till.

– Det finns en outtalad norm om att man som same, speciellt som renskötare, ska kunna hantera sina egna problem utan att blanda in andra. Renskötseln innebär att man är extremt beroende av att hålla sig väl med familjemedlemmar och ha goda relationer. Sen är det ju ett väldigt oförstående samhälle vi lever i: ”Vad är det som är så speciellt med dig? Varför ska ni samer ha särskilda rättigheter?” I många fall ser folk inte skillnad på mänskliga rättigheter och det som andra kanske tycker är särskilda förmåner, säger Nils-Olof Parfa är leg. psykolog och same, samt referensperson i uppstarten av chatten.

Att tillhöra en minoritetsgrupp kan innebära att man inte riktigt känner att man passar in. Samiska killar är en riskgrupp när det kommer till suicid, det visar forskning från Umeå universitet där man skickat ut en enkät till personer som finns med i den samiska röstlängden, men också till alla som äger renmärken i fjäll- eller skogssamebyar.

– Jag tror att man som samisk kille ibland kan känna att det inte spelar någon roll vad man gör. En renskötande kille kan känna att han inte ens har haft möjlighet att välja bort renarna, det är bara något som ska göras och görs det inte försvinner många av familjens rättigheter på sikt. Som del av en minoritet finns det svårigheter oavsett om man väljer att följa, eller inte följa, det som förväntas av en. Väljer man den andra vägen, vem är man då? Vilket samhälle får man vara en del av? Kan man välja bort en del och ha kvar en annan? Det är inga enkla frågor som många av oss står inför och det är viktigt att prata med andra om hur man har det, säger Nils-Olof Parfa.

OM STÖDCHATTEN
Stödchatten för samiska killar är öppen kl 19.00 – 21.00 jämna tisdagar året runt. Nästa gång är tisdag den 13 december. Chatten finns då på samma ställe som den vanliga stödchatten på https://chatt.killar.se/.

När du skriver i chatten är du helt anonym. De volontärer som bemannar chatten är själva samer och är också anonyma. Vissa av volontärerna kan skriva på ett samiskt språk. Det går bra att fråga volontären om du vill chatta på samiska. 

I chatten kan du skriva om allt möjligt, du behöver alltså inte ha tänkt på något särskilt för att skriva in till chatten. Vanliga samtalsämnen är till exempel familje-, vänskaps- eller kärleksrelationer, sex, ensamhet, våld och rasism. Inget är för stort eller för litet. Läs mer om chatten här: https://killar.se/mer/om-killar-se

Kontaktperson:
Ylva Werlinder
Press- och påverkansansvarig, MÄN
ylva.werlinder@mfj.se

070-517 82 77
www.män.se

OM MÄN
MÄN arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld.