con-leon.jpg

Pandemi, isolering och faderskap

Forskaren, feministen och aktivisten Daniel Jones från Argentina gästar MÄN och håller en föreläsning med efterföljande samtal under rubriken Pandemi, isolering och faderskap – vad lär vi oss som pappor?

Föreläsningen utgår från en artikel, med samma titel, som Daniel Jones skrev för den argentinska tidskriften Revista Anfibia våren 2020. Artikeln blev en av förra årets mest uppmärksammade artiklar i Argentina.

– Under föreläsningen kommer jag beskriva olika effekter som isoleringen och pandemin kan ha på pappor, baserat på mina egna erfarenheter, på mäns berättelser i sociala nätverk och på samtal med andra pappor. Föräldraskap och papparollen är ämnen som jag har tänkt på och skrivit om i flera år, ofta i relation till maskulinitetsforskning, berättar Daniel Jones. 

– Det känns viktigt att påpeka att mina reflektioner kring dessa ämnen begränsas till vem jag själv är i termer av social klass, kön, ålder och utbildningsnivå. Jag är en 42-årig cis-heterosexuell man, medelklass och akademiker, frånskild med en 10-årig son, som jag har delad vårdnad om och bor med halva tiden. Mina tankar är i hög grad färgade av de feministiska rörelsernas framsteg i Argentina som de senaste åren har bidragit till stor mobilisering av och vars kamp återspeglas i olika lagar som erkänner sexuella och reproduktiva rättigheter, säger Daniel Jones, som ser fram emot att dela sina tankar med organisationen MÄN och få möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskap om föräldraskap, papparoller och jämställdhet i praktiken.

Daniel Jones (1978) är knuten till den feministiska mansorganisationen Instituto Masculinidades y Cambio Social som ingår i flera internationella nätverk, bland andra MenEngage och Promundo. Han är verksam forskare vid National Council for Scientific and Technical Research of Argentina (CONICET) samt professor i genusteori och sociologi vid det statliga Universidad de Buenos Aires. Daniel Jones har publicerat många vetenskapliga artiklar och skrivit böcker om ämnen som sexualitet, maskulinitet, feminism och jämställdhet. Bland hans böcker återfinns till exempel All sex is political (Del Zorzal, 2008), Adolescent sexualities (CICCUS, 2010), The production of sexuality (Biblos, 2012) och Sex, drugs and religion (Theseus, 2018). 

När: 25 maj klockan 19–20.
Föranmälan: Anmäl dig till evenemanget här! Föreläsningen hålls digitalt.
Språk: Engelska.
Obs! Föreläsningen är öppen för MÄN:s medlemmar, här kan du bli medlem.