killar3.jpg

Ny rapport om psykisk ohälsa, självskada och suicid

I MÄN:s rapport ”En endaste vän hade räckt. Är det så mycket begärt?” framkommer det att många stödsökande på Killar.se känner sig ensamma och mår psykiskt dåligt. Av 500 killar som fyllde i en enkätundersökning, svarade över hälften att de någon gång under de senaste två veckorna känt att livet inte är värt att leva.

I den nya rapporten presenterar vi inte bara resultaten av enkätundersökningen, utan även en analys av stödchattar på Killar.se som handlar om just psykiskt mående, självskada och suicid. Lena Berg, en av rapportförfattarna och samtalsterapeut på MÄN, berättar:

– Många av våra stödsökande mår så pass dåligt att deras vardag inte fungerar. De beskriver en ensamhet och en isolering, där det saknas vänner och föräldrar som bryr sig. Genom chatten får vi en unik inblick i dessa killars mående. När unga får frågan vad de behöver för att må bättre svarar många att de vill ha vuxna att prata med som tar dem på allvar, de känner sig ensamma.

Social isolering ökar risken för att någon ska ta livet av sig. Även långvarig psykisk ohälsa är en riskfaktor för suicid.

Varje år hör flera tusen killar i åldrarna 10–25 av sig till stödchatten på Killar.se. De vill prata om allt ifrån ångest och ensamhet till just självskada eller planer på att ta sitt liv. Anonymiteten bidrar till att de vågar berätta sådant som de aldrig berättat för någon annan.

– Vi vet att det är viktigt för ens mående att bli lyssnad på – det kan rent av vara livsavgörande. I stödchatten får de stödsökande möjlighet att sätta ord på det som är svårt för just dem. Vi finns där och lyssnar, när det inte finns någon annan att prata med, säger Maria Breyer, verksamhetsutvecklare och medförfattare till rapporten.

Läs mer

Vill du bli bättre på att prata med killar om deras mående? Kolla in våra 5 tips.

Ladda ner rapporten ”En endaste vän hade räckt. Är det så mycket begärt?”

Titta på vårt frukostseminarium när vi lanserade rapporten.

Har du självmordstankar? Här kan du få hjälp!

Du kan också höra av dig till Killar.se, vi har öppet söndag–torsdag klockan 19–21.