Bli en bättre pappa

Självfallet finns det massor av bra sätt att vara en bra förälder, men samtidigt vet vi på MÄN att många pappor tycker att det kan vara svårt ibland. Kanske har ens egen pappa inte varit en bra förebild, eller så ställs nya krav på föräldraskapet i en tid där män vill ta större ansvar än tidigare generationer.

I våra pappagrupper får man träffa andra pappor och samtala med varandra. Utifrån det arbetet har vi märkt att det finns några generella tips till pappor som kan hjälpa till på vägen.

Närvaro

Att vara närvarande i vardagen är kanske det allra viktigaste. Att hämta och lämna på förskola och skola, att laga mat, ta ut sina föräldradagar, följa med på aktiviteter, göra läxor tillsammans, att prata om allt möjligt mellan himmel och jord – inte bara om sånt som intresserar dig. Närvaro handlar också om att vara på plats när viktiga saker sker i livet. Det kan till exempel vara att ordna ett roligt födelsedagskalas, att vara en axel att luta sig mot på mormors begravning, att närvara på skolavslutningar, en dansuppvisning eller att planera en resa tillsammans. Att  "vara där" rent fysiskt och veta vad barnet känner och tänker, fördjupar relationen. Det pratas ofta om att ha "kvalitetstid tillsammans", att ha barnet i fokus i stunder är såklart viktigt, men att bara vara tillgänglig och i närheten räcker långt. 

Närhet och kärlek

Att vara nära känslomässigt i samtal och kunna ge kramar och annan fysisk kontakt på barnets villkor, är också en grund i kärleksfulla relationer mellan föräldrar och barn. Om du övar på att prata med och lyssna på dina barn om stort och smått – inte bara säger till – så kommer de troligen också att ha lättare för att komma till dig när något känns svårt. Bra kommunikation stärker förtroende och skapar band för livet. Våga också visa känslor, kramas, skratta och gråta tillsammans. 

Utveckla ditt föräldraskap – lär känna dig själv

Om du själv tar hand om dina egna problem, så är det mindre risk att du tar ut dem på dina barn, att du gör dem oroliga eller får dem att upprepa dina misstag. Barn gör som sina föräldrar gör – inte nödvändigtvis som de säger. Vi kan inte allt – och klarar inte allt – själva. Genom att gå i en pappagrupp får du dela med dig av sånt som är svårt, roligt, känsligt och får massa tips av andra föräldrar. Det är ett sätt att utveckla ditt föräldraskap, du kan såklart också kombinera det med att pröva terapi, eller andra självutvecklande metoder. Samtidigt finns det många som ställer väldigt höga krav på sig själva – att vara "bra nog" är ett mer rimligt mål än att tänka att man ska bli den "perfekta föräldern". 

Dela lika

Genom att dela lika på föräldraansvaret i en relation – oavsett om ni bor tillsammans eller inte – gör du inte bara din del av "arbetet", utan visar också att ditt barn är viktigt för dig. Att dela på föräldraledigheten är ett viktigt steg, men tänk också på att olika perioder i ett barns liv kräver olika mycket insats och svårigheter socialt. Genom att ta ansvar kan du också vara en förebild för ditt barn och andra föräldrar. Gör vårt test "Dela lika" här!

Forskning visar också på att närvarande pappor mår bättre, har färre riskbeteenden och bättre hälsa. Vill du gå med i en pappagrupp, läs mer här!