Om någon utövar våld i en nära relation

Det är inte lätt att ta in att någon man känner kanske utsätter sin partner för våld. Ännu svårare kan det vara att säga det till personen. Kanske är du själv rädd för personen eller vilka sociala konsekvenser det skulle kunna leda till för egen del om du påtalar att något inte står rätt till.

Du behöver inte spela hjälte. Men vi behöver hjälpas åt att bryta tystnadskulturen kring våld. Ofta omges ett kontrollerande och våldsamt beteende av just tystnad.

Genom att våga fråga och berätta vad du ser, ger du den som utövar våld en möjlighet att ändra sitt beteende. Du visar att du litar till hens förmåga att ta ansvar för sina handlingar.

Att göra något är bättre än att göra inget. Och du kan rädda liv genom att våga ingripa.

Det kan vara svårt att veta om någon verkligen utövar våld mot en närstående. Nedan hittar du en lista över sådant, som kan vara tecken på det.

Kom ihåg att du inte måste veta säkert. Oftast gör man inte det. Våga fråga ändå. Ställ öppna, undersökande frågor. Beroende på svaren, fråga vidare. Om det fortfarande skaver, fråga igen.

Tecken på att någon eventuellt utövar våld mot en närstående:

  • Personen pratar nedvärderande om sin partner och ifrågasätter hens åsikter och tankar på ett oskönt sätt.

  • Personen kräver att partnern ständigt ska vara tillgänglig via telefon och sociala medier.

  • Personen kräver att få veta vilka partnern umgås med och vad hen gör.

  • Personen är överdrivet omtänksam på ett sätt som kan bli kontrollerande, till exempel genom att ofta skjutsa och hämta vid jobb eller andra aktiviteter.

  • Personen kräver att partnern ska avstå från intressen och socialt umgänge.

  • Personen kritiserar och skuldbelägger sin partner.

  • Personen visar stark svartsjuka.

  • Personen har ett ombytligt humör och blir lätt våldsam och aggressiv.

Här hittar du tips på hur du kan agera, om du misstänker att någon du känner utövar våld mot en närstående.

Agera tillsammans

Ta stöd av andra! Det kan vara svårt att veta vad man ska göra när man misstänker att någon man känner utövar våld mot en närstående. Prata med någon först. En annan vän, en familjemedlem. Fundera tillsammans över hur ni kan hjälpa den som blir utsatt och hur ni kan närma er personen som utövar våld.

Prata med personen

  • Om du misstänker att din kompis, kollega eller någon du känner utövar våld mot sin partner, våga fråga!

  • Berätta för din vän vad du ser och att det inte är acceptabelt.

  • Ifrågasätt personens nedvärderande språkbruk och förklara att det aldrig är okej att kalla sin partner för kränkande saker.

  • Ifrågasätt varför personen verkar behöva ha ständig koll på sin partner eller visar överdriven svartsjuka.

Tipsa om stöd

  • Visa att du är beredd att lyssna om personen vill prata.

  • Berätta för din vän att det finns hjälp att få. Se till exempel rikskriscentrum.se eller valjattsluta.se. Du kan även kontakta medlemsjourer i rikskriscentrum.se verksamma på din ort eller kommunens relationsvåldscentrum. Relationsvåldscentrum eller liknande kommunala insatser har ofta en skyldighet att även arbeta med våldsutövare.

Erbjud partnern stöd

Hör av dig till personens partner och fråga om hen behöver hjälp och stöd.

Exempel på konkreta frågor att ställa kan vara:

– Jag märker att du ofta vill ha koll på vad din partner gör/var hen är/vilka hen umgås med – hur kommer det sig?

– Hur tror du att det får din partner att känna sig?

– Jag hörde hur du pratade om din partner, det lät som att du var _______ (t.ex. arg/besviken/inte hade så mycket gott att säga om hen). Vill du berätta mer?

– Utifrån det du berättar nu så verkar det som att du inte behandlar din partner på ett respektfullt sätt. Vad tänker du när jag säger så?

– Jag har också blivit svartsjuk eller arg på min partner, men det är aldrig okej att agera på känslorna på ett sätt som kontrollerar, skadar eller skrämmer partnern eller någon annan. Jag skulle gärna vilja prata mer med dig om det här – har du tid att prata senare lite mer enskilt?

– Det du säger nu får mig att bli orolig för din partner. Jag hade själv blivit rädd eller ledsen om någon hade behandlat mig på det viset. Skulle det vara okej för dig om jag hörde av mig till hen och kollade läget?

– Sådana här saker kan vara svåra att prata om, men jag tycker att det är viktigt att vi gör det. Ibland kan man behöva hjälp med att till exempel sluta med ett visst beteende. Ska vi kolla upp tillsammans vad det finns för stöd att få?